+31 6 133 300 70

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reizen in Afrika is een avontuur

Zoals de titel vermeldt, reizen in Afrika is echt een groot avontuur. En dat blijft ook alleen een avontuur als je je goed voorbereidt. Afrika is een andere wereld en dat maakt het zo aantrekkelijk, maar daar schuilt ook een risico in. Wij hebben altijd met erg veel vakantievoorpret ons van te voren verdiept in de mogelijkheden en de onmogelijkheden van onze reisbestemmingen. Om dat zinvol te doen zijn er een aantal plekken waar je terecht kan:

  • Om te beginnen is het goed om de site van het ministerie te raadplegen waarop een overzicht wordt gegeven van de te verwachten risico’s in de verschillende landen en regio’s: site Buitenlandse zaken
  • Verder zijn er legio landengidsen te koop in de boekhandel en biedt internet een scala aan informatie met handige tips om je voor te bereiden op een verblijf in Afrika.
  • Daarnaast hebben wij als Amazing African Trips veel ervaring met het reizen in Afrika. We hebben ons reisaanbod dan ook zo vormgegeven, dat we onnodige risico’s vermijden. Van de andere kant is op safari gaan juist het gevaar van wilde beesten opzoeken en bewust gebieden bezoeken waar gezondheidsrisico’s zijn, zoals malaria of andere ziekten waar we ons tegen moeten beschermen.

Op vakantie in Afrika is en blijft een bijzondere belevenis en met een goede voorbereiding en het goed navolgen van adviezen, wordt het een echt onvergetelijke ervaring.

 

Hoe boek ik een reis bij Amazing African Trips

Inspiratie opdoen

We hopen je met onze inspiratiepagina en ons gevarieerde aanbod van reizen naar Afrika te kunnen overtuigen om de uitdaging van een avontuurlijke reis aan te gaan. Wij hebben alle reizen zelf met heel veel plezier gemaakt en hopen dat ons enthousiasme aanstekelijk werkt. We kunnen ons goed indenken dat je geïnspireerd bent geraakt, maar dat er ook nog wel een aantal vragen zijn. Het kan ook zijn dat je al een heel aardig beeld hebt gekregen van wat je wilt, echter dat zie je niet geheel vertaald in het huidige aanbod.

Afstemmen

Een vakantie wordt alleen maar een succes als het ook echt voldoet aan je wensen en daarvoor moet je goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden. We hopen dan ook dat je de vrijheid voelt om ons zoveel mogelijk vrijblijvend te vragen over de mogelijkheden van ons aanbod of eventuele onduidelijkheden. De mail is daar uitermate geschikt voor en we zullen er voor zorgen dat we je op alle vragen zo snel mogelijk een tevredenstellend antwoord terugmailen. Als je liever persoonlijk je reis wilt bespreken, dat kan natuurlijk ook. Als je overtuigd bent dat je een bepaalde reis wilt gaan maken, kun je per mail aangeven dat je deze reis wilt boeken. Wij zorgen er dan voor dat je per mail de reisovereenkomst ontvangt. Met de compleet ingevulde en getekende reisovereenkomst geef je ons de definitieve opdracht om de reis te gaan boeken. Uiterlijk twee weken voor vertrek krijg je van ons alle reisbescheiden thuisgestuurd.

Kamperen

Op vakantie naar Afrika en met de auto op safari door de verschillende Nationale Parken die Afrika rijk is. Zo vrij als een vogel zelf bepalen waar je heen wil. Dan is een auto met een complete kampeeruitrusting de uitkomst, zodat je ook echt vrij kunt zijn. Amazing African Trips heeft verschillende reizen waarbij je met de auto en tent erop uit kunt langs de meest idyllische campingplekken midden in de wilde natuur. Lees hier verder wat de mogelijkheden zijn.

Boeken, kaarten en films

Wij vinden niks zo leuk om met een stapel reisboeken en kaarten om ons heen te zitten dagdromen over de mogelijkheden van een nieuwe bestemming. Wat willen we gaan zien en hoe kunnen we er heen. Met welk budget moeten we rekening houden als we daar gaan vakantie vieren. Wordt het een tent of alles onder een vast dak en wat valt redelijkerwijs te bereizen gezien de afstanden en omstandigheden. Met al die verzamelde verhalen en mooie foto’s ontstaat een redelijk concreet beeld en wordt het mogelijk gericht te gaan zoeken naar een juist bijpassend reisaanbod.

Inspiratie op de website

Op onze website hebben we daarom speciaal de inspiratiepagina aangemaakt om je te helpen te bepalen wat je aanspreekt. Reizen in Afrika is reizen met uitersten dus het is goed om scherp te hebben hoe je op welke wijze wat wil zien en doen. We hebben op de inspiratiepagina een keur aan verhalen en eigen ervaringen samengebracht die we vertaald hebben in het diverse reisaanbod van Amazing African Trips.

Zoveel reisinformatie

Naast onze inspiratiepagina is er ook nog een overvloed aan reisinformatie te koop. Er zijn legio reisboekenwinkels en ook in de reguliere boekhandel is altijd wel iets te vinden. Verder biedt internet een groot assortiment aan en is veel informatie te vinden op de landenforums. Erg interessant vinden wij altijd de verschillende reisverhalen die mensen bijgehouden hebben op internet. Deze verhalen geven altijd een goed doorkijkje hoe de mensen een land echt hebben ervaren en staan vaak vol handige, bruikbare tips voor het plannen van een reisbestemming.

Overnachten in een lodge

Wat is een beter vooruitzicht dan 's avonds na een intense dag op safari, vanaf je terras met een gekoeld drankje uit te kijken over de vlakte, en de zon achter de horizon zien zakken. Weten dat als je achterom kijkt er een comfortabel bed op je wacht, zodat je in alle comfort naar de geluiden van de nacht kunt luisteren. Amazing African Trips biedt verschillende accommodaties aan, waar je heerlijk kan wegdromen en kunt genieten van het echte Afrika.

Vliegtickets

Vluchten boeken

Het reisaanbod van Amazing African Trips wordt in principe aangeboden zonder de vluchten. Met de komst van het internet is het relatief eenvoudig en goedkoop om vluchten zelf te regelen en te boeken. Er zijn legio sites te vinden die met de zoekterm ‘vluchten boeken’ naar voren komen. Je kunt zelf bepalen met welke vliegmaatschappij je wilt vliegen in welke klasse en op welke tijden. Vaak is het ook al mogelijk om van te voren de stoelen in het vliegtuig te bepalen, zodat je verzekerd bent van wat extra beenruimte of iets meer rust of de mogelijkheid om lekker naar buiten te kijken. Ervaring leert dat de verdere bestemmingen, zoals Afrika hoofdzakelijk uitgevoerd worden met vaste lijnvluchten, waardoor er sprake is van een redelijk gestandaardiseerd routeaanbod. Toch hebben wij ervaren dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn en je soms te maken hebt met een voordeeltje. Het loont dus om altijd even rond te kijken, iets wat wij ook constant doen. Mocht er iets zijn wat aansluit op de reis en prijstechnisch interessant is, zullen we dit altijd mededelen. Mocht het daadwerkelijk boeken problemen opleveren, dan kan Amazing African Trips ondersteuning bieden bij het uitzoeken van de mogelijkheden en het plannen van de vliegreis. Verder kunnen wij, wanneer gewenst helpen bij het boeken van extra vluchten bijvoorbeeld binnenlandse vluchten in het land van bestemming. Het een en ander zal dan vastgelegd worden in de reisovereenkomst.

Hoe blijf ik bereikbaar, bellen op reis

Bereikbaarheid op reis

Zo eenvoudig als je in Nederland je mobiele telefoon gebruikt, zo ingewikkeld kan het worden als je de grens over gaat. Je kunt te maken krijgen met hoge kosten en slecht bereik. Toch valt dit in Afrika meestal wel mee.

Modern netwerk

De mobiele telefonie heeft in Afrika in een latere fase haar intrede gedaan dan bijvoorbeeld in Europa. Daardoor kon de infrastructuur grootschalig worden opgezet, wat het netwerk relatief modern maakt. Het bereik is zodoende in veel Afrikaanse gebieden verrassend goed. Net als bij ons is de mobiele telefoon voor veel mensen onmisbaar geworden.

Wilde dieren

Op safari

Voor veel mensen zal een reis naar Afrika betekenen op safari gaan. In vrijwel alle reizen naar Afrika staat er een bezoek gepland aan een van de vele nationale parken die Afrika rijk is. Elk park heeft zo haar eigen specifieke kenmerken wat weer bepalend is voor welke dieren je daar zult aantreffen. In sommige landen, zoals bijvoorbeeld Zuid Afrika, zijn parken vaststelde gebieden met een hek eromheen waarbinnen de dieren leven. In veel andere landen in Afrika zijn nationale parken vastgestelde gebieden zonder hek, waarbinnen de beesten een status van bescherming genieten.

Soorten wildparken

Parken die gebruik maken van een omheining kunnen ervoor kiezen om bijvoorbeeld  geen grote roofdieren op te nemen. In dit soort parken is het prima mogelijk om te wandelen, te fietsen of te kamperen tussen de bokkies, giraffen en ander, niet direct voor de mens gevaarlijke dieren. Ander parken kiezen er juist voor om de 'big five' binnen de hekken te hebben en hanteren dan ook strikte regels voor bezoekers. Je mag dan niet uit de auto en de accommodaties zijn apart omheind, zodat je daar vrij kunt rondlopen.

Geldzaken

Reizen is fantastisch, maar onze ervaring is dat het geld kost. Een deel zal je al uitgeven voor je op reis gaat met de aankoop van je reis zelf en een deel zal bestemd zijn voor uitgaven tijdens je reis. Excursies, een hapje eten of een drankje, flesje water en natuurlijk de niet te vergeten souvenirs, het is handig om daar extra geld voor te reserveren. Om voorbereid op reis te gaan is het goed om te overwegen hoe je je geld mee gaat nemen en wilt gebruiken. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende opties voor handen die het omgaan met geld tijdens de reis een stuk eenvoudiger maken en het meenemen van geld een stuk veiliger maken.

Reisdocumenten, visum en ambassades

Ambassades en consulaten

Nederland heeft een wijdvertakt netwerk over de wereld van diplomatenposten. Dit zijn ambassades en consulaten, vaak gevestigd in de hoofdsteden van de verschillende landen. Het zijn kleine stukjes Nederland waar wij als Nederlandse reizigers terecht kunnen als we in de problemen komen. Echter, niet voor elk type probleem kun je direct aankloppen. Ambassades staan reizigers bij als het gaat om vermissingen, arrestaties, opname in het ziekenhuis en voor de uitgifte van tijdelijke reisdocumenten. Om naar het buitenland te kunnen reizen, heb je officiële reisdocumenten nodig. Denk daar tijdig aan, want het zou spijtig zijn je reis te moeten uitstellen of afzeggen omdat de documenten niet in orde zijn. Elke land hanteert haar eigen regels als het gaat om geldigheid van paspoorten en het wel of niet verplichten van een visum bij binnenkomst. Het is goed dit voor elk land apart te controleren. Amazing African Trips zal in haar reisaanbod duidelijk aangeven welke documenten wanneer nodig zijn, zodat deze op tijd aangevraagd of in orde gemaakt kunnen worden.

De klimaten van Afrika en het weer

Klimaatzones

Afrika is een groot continent en het kent daarom verschillende klimaatzones.  Grofweg kunnen we Afrika opdelen in drie horizontale klimaatzones:

  • In het noordelijke gedeelte zien we een zone van drogere, dorre, zanderige woestijngebieden;
  • In het midden zien we tropisch regenwoud;
  • In het zuiden varieert het klimaat van semi-woestijn, savanne tot mediterraan zeeklimaat.

 

 

 

Hete woestijn rood

Semi droge gebieden oranje

Tropisch klimaat blauw

Semi tropisch en gematigde gebieden groen

 

 

 

 

 

Reizen in Afrika, is dat wel veilig?

Het gemak van de vanzelfsprekendheid

Vanuit Europa zijn we gewend dat veel (openbare) zaken goed georganiseerd zijn en zonder al te veel problemen gebruikt kunnen worden. We leven met een soort van vanzelfsprekendheid en daar is ook niks mis mee. Echter, we beginnen al te mopperen als we even moeten wachten of als het even niet lukt.

Hoe anders kan het soms toegaan in Afrika. Sommige zaken zijn nou eenmaal niet direct vanzelfsprekend of als ze wel aanwezig zijn, niet altijd in goede staat. Van de andere kant hebben wij ook meegemaakt dat zaken juist veel beter geregeld zijn dan wij thuis gewend zijn. Telefonie en internet zijn soms pas later aangelegd en voldoen daarmee gelijk aan de nieuwste normen. We hebben ons heus in positieve zin verbaasd over het goede bereik in afgelegen gebieden en de beschikking over glasvezel.

Afrika is niet reizen in kilometers maar in tijd, letterlijk tijdreizen!

Reizen in Afrika betekent vaak lange afstanden afleggen. Afrika is nou eenmaal een groot continent. Veel kilometers zullen met de auto gereden worden en dat, over wegen die afhankelijk van de seizoenen, soms heel goed zijn en soms eigenlijk niet te doen zijn. Daar krijgt elke Afrikareiziger vroeger of later een keer mee te maken. Om teleurstellingen te voorkomen is het daarom slimmer om niet in kilometers te rekenen, maar in tijd. Lokaal is men vaak heel goed op de hoogte van de situatie en kan men je prima vertellen hoe lang een reis gaat duren en wat je kan verwachten. We hebben het dan nog niet eens gehad over wat als de auto het begeeft. De ANWB staat niet direct om de hoek, maar onze ervaring is dat er in elke voorbijganger wel een Wegenwachter schuilt en dat de hulp vaak heel doeltreffend is en altijd meer dan hartverwarmend.

Gezondheid

Laat je goed informeren

Zoals gezegd is het belangrijk je goed te informeren voor vertrek over de risico's, welke mogelijk gelden voor je gekozen reisbestemming. Als het gaat om gezondheidsrisico's kun je in eerste instantie terecht bij je eigen huisarts of GGD in je buurt. Voor de meeste landen in Afrika geldt dat inentingen/vaccinaties aanbevolen worden en dat je voor/tijdens of nog na de reis medicatie moet slikken. Elk mens heeft zo zijn eigen specifieke kenmerken en het is dan ook belangrijk hiervoor persoonlijk gericht, professioneel advies in te winnen en niet zelf te gaan experimenteren. Niks is zo droevig als gekluisterd aan je bed of wc je vakantie te moeten doorbrengen.

Aanbevolen inentingen en vaccinaties per land (alleen als indicatie, aanbevelingen worden soms gewijzigd door landen)

Kenia   

Aanbevolen:   DTP en Hepatitis A         

Gele koorts: vaccinatie tegen gele koorts is voor Kenia alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Kenia binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest

Uganda

Aanbevolen:   DTP en Hepatitis A         

Gele koorts: vaccinatie tegen gele koorts is in Oeganda sinds zomer 2017 verplicht

Tanzania

Aanbevolen:   DTP en Hepatitis A         

Gele koorts: vaccinatie tegen gele koorts is voor Tanzania alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Tanzania binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest

Rwanda

Aanbevolen:   DTP en Hepatitis A         

Gele koorts: vaccinatie tegen gele koorts is in Rwanda niet verplicht, maar wordt wel aangeragen

Ethiopie

Aanbevolen:   DTP en Hepatitis A         

Gele koorts: vaccinatie tegen gele koorts is voor Ethiopie alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Ethiopie binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest

 

Indrukken

Als je naar Afrika gaat zal je naast de inentingen voor verschillende voorkomende ziekten, rekening moeten houden dat last van je maag en darmen altijd op de loer ligt. Niet eens direct omdat het eten niet goed was, maar de hitte, het stof, het andere ritme en de vele indrukken, vragen nogal wat van je als reiziger. We proberen dan ook als Amazing African Trips voldoende ruimte te houden in je reisprogramma om alles wat je meemaakt, voldoende tijd te geven om te laten bezinken en je voldoende rust te geven om te blijven genieten van al het moois wat je Afrikareis te bieden heeft.

Oostelijk Afrika

Contact

Amazing African Trips

Igor Strawinskystraat 84

1544 MG Zaandijk

Telefoon: +31 6 133 300 70

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.