+31 6 133 300 70

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Geldzaken: contant geld, creditcards en geld pinnen

Reizen is fantastisch, maar onze ervaring is dat het geld kost. Een deel zal je al uitgeven voor je op reis gaat met de aankoop van je reis zelf en een deel zal bestemd zijn voor uitgaven tijdens je reis. Excursies, een hapje eten of een drankje, flesje water en natuurlijk de niet te vergeten souvenirs, het is handig om daar extra geld voor te reserveren. Om voorbereid op reis te gaan is het goed om te overwegen hoe je je geld mee gaat nemen en wilt gebruiken. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende opties voor handen die het omgaan met geld tijdens de reis een stuk eenvoudiger maken en het meenemen van geld een stuk veiliger maken.

Contant geld

Onze ervaring is dat het mee hebben van contant geld altijd weer uitkomst biedt op de meest vreemde momenten. Waar je ook naartoe gaat, zorg dat je altijd een kleine hoeveelheid contant geld bij je hebt. Het is aan te raden het geld te bewaren op verschillende plekken, zodat je het risico zoveel mogelijk spreidt. Het zou logisch zijn Euro’s mee te nemen, maar Dollars zijn in Afrika toch het meest geaccepteerde geld. Dollars zijn ook een prima middel om geld te wisselen. Zorg ervoor dat je niet al te grote coupures mee neemt, want grote flappen zijn lastig. Wisselen kan bij banken, wisselkantoren of op straat. Het mag duidelijk zijn dat dit op straat risico’s met zich meebrengt en het is formeel niet toegestaan, maar biedt vaak wel de gunstigste koers. Handig is om van te voren te weten wat de wisselkoers ongeveer doet, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Je kunt er ook voor kiezen om al in Nederland buitenlands geld op te halen bij de bank. Dit is eenvoudig te bestellen via internet, maar houd er rekening mee dat niet alle valuta te verkrijgen zijn en dat hier kosten aan verbonden zijn. Informeer even welke valuta je het best kan meenemen. In sommige landen is het betalen met Euro's geen probleem, maar in veel landen ziet men liever Dollars.

Bankpas

Hoewel je ervoor hebt gezorgd dat je contant geld in de vorm van Euro's of Dollars hebt meegenomen, heb je ook lokale valuta nodig. Er zijn namelijk heel veel plaatsen waar men nog nooit een Euro of een Dollar heeft gezien.

Een veilige manier om aan geld te komen of eventueel mee te betalen is een bankpas. Met de pas is eenvoudig geld op te nemen uit geldautomaten die in de grotere steden altijd wel aanwezig. Op internet zijn talloze handige zoekmachines aanwezig waar je kunt zoeken naar een geldautomaat (ATM in het Engels) in de grote steden in de wereld. Let wel op bij het geld halen of het juiste logo op de bankpas staat ook op de automaat staat aangeven. Er zijn vier belangrijke merken: Visa, Mastercard/Cirrus/Maestro en American Express. Ook handig is om te weten of de bank waar de automaat bij hoort open is. Mocht er iets mis gaan met het pinnen dan kun je nog om hulp vragen. De meest voorkomende storing die je kan overkomen is een stroomstoring. De keer dat dit ons overkwam gaf de automaat de pas keurig terug en werd de transactie afgebroken. Wij kennen eigenlijk geen verhalen van machines waarmee gefraudeerd zou zijn, maar het beste devies blijft: als je het niet vertrouwt, niet doen. Als je bij aankomst eenvoudig contant geld wilt hebben in de lokale valuta, kun je het best direct bij aankomst pinnen op de luchthaven. Pin niet meteen heel grote bedragen. Ga je op reis naar een land buiten Europa, vergeet dan niet je bankpas ‘aan’ te zetten voor de periode dat je in het buitenland verblijft. Anders kun je de bankpas tijdens je reis niet gebruiken. Het aanzetten kan via de website van de bank. Als je het toch bent vergeten, kan het vaak nog met de app van je bank op je telefoon alsnog aangezet worden. Na de ingestelde periode word je bankpas automatisch weer op ‘uit’ gezet. Verblijf je onverwacht langer, dan kun je de periode dat je pas ‘aan’ staat, ook vanuit het buitenland verlengen.

Creditcard

Naast een bankpas is een creditkaart zeer aan te raden. Apart van het feit dat het hebben van meerdere kaarten handig is, bijvoorbeeld als je er een verliest, geeft de creditkaart de mogelijkheid grotere bedragen te betalen. Hotelovernachtingen of excursies zijn eenvoudig en veilig te betalen met een creditkaart. Vaak stellen autoverhuurbedrijven en hotels een borg verplicht die alleen tijdelijk op de creditkaart gereserveerd kan worden. Na afloop wordt de reservering van de borg op de kaart weer teniet gedaan. Net als met een reguliere bankpas kun je met een creditkaart geld pinnen en in sommige gevallen zal je zelfs zien dat pinautomaten alleen een creditkaart accepteren. Handig als je ’s avonds bij een grensovergang staat en je een visum en andere taks moet betalen, dat je dan over verschillende soorten kaarten beschikt en je toch aan geld kan komen. De creditkaarten die het meest geaccepteerd worden zijn de Visacard en de Mastercard. Met de komst van de bankpassen en de creditkaart is het gebruik van de travellercheques eigenlijk afgedaan. Deze waardepapieren zijn nog wel te verkrijgen en te gebruiken, maar het gebruik is omslachtig en met de komst van een bank- of creditkaart niet meer nodig.

Oostelijk Afrika

Contact

Amazing African Trips

Igor Strawinskystraat 84

1544 MG Zaandijk

Telefoon: +31 6 133 300 70

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.