+31 6 133 300 70

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gezondheid op reis

Laat je goed informeren

Zoals gezegd is het belangrijk je goed te informeren voor vertrek over de risico's, welke mogelijk gelden voor je gekozen reisbestemming. Als het gaat om gezondheidsrisico's kun je in eerste instantie terecht bij je eigen huisarts of GGD in je buurt. Voor de meeste landen in Afrika geldt dat inentingen/vaccinaties aanbevolen worden en dat je voor/tijdens of nog na de reis medicatie moet slikken. Elk mens heeft zo zijn eigen specifieke kenmerken en het is dan ook belangrijk hiervoor persoonlijk gericht, professioneel advies in te winnen en niet zelf te gaan experimenteren. Niks is zo droevig als gekluisterd aan je bed of wc je vakantie te moeten doorbrengen.

Aanbevolen inentingen en vaccinaties per land (alleen als indicatie, aanbevelingen worden soms gewijzigd door landen)

Kenia   

Aanbevolen:   DTP en Hepatitis A         

Gele koorts: vaccinatie tegen gele koorts is voor Kenia alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Kenia binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest

Uganda

Aanbevolen:   DTP en Hepatitis A         

Gele koorts: vaccinatie tegen gele koorts is in Oeganda sinds zomer 2017 verplicht

Tanzania

Aanbevolen:   DTP en Hepatitis A         

Gele koorts: vaccinatie tegen gele koorts is voor Tanzania alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Tanzania binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest

Rwanda

Aanbevolen:   DTP en Hepatitis A         

Gele koorts: vaccinatie tegen gele koorts is in Rwanda niet verplicht, maar wordt wel aangeragen

Ethiopie

Aanbevolen:   DTP en Hepatitis A         

Gele koorts: vaccinatie tegen gele koorts is voor Ethiopie alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Ethiopie binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest

 

Indrukken

Als je naar Afrika gaat zal je naast de inentingen voor verschillende voorkomende ziekten, rekening moeten houden dat last van je maag en darmen altijd op de loer ligt. Niet eens direct omdat het eten niet goed was, maar de hitte, het stof, het andere ritme en de vele indrukken, vragen nogal wat van je als reiziger. We proberen dan ook als Amazing African Trips voldoende ruimte te houden in je reisprogramma om alles wat je meemaakt, voldoende tijd te geven om te laten bezinken en je voldoende rust te geven om te blijven genieten van al het moois wat je Afrikareis te bieden heeft.

Heel veel drinken

Belangrijk onder alle omstandigheden is te blijven drinken en dat met het juiste drinkwater. Water drinken in Afrika uit de kraan kun je beter niet doen. Dat betekent dat je voldoende schoon drinkwater mee moet hebben. We hebben nog nooit meegemaakt dat voldoende drinkwater tijdens de reis een probleem opleverde.

Malaria

Grote gebieden van Afrika zijn malaria gebied. Dat betekent dat de kans dat je tijdens je reis te maken krijgt met malaria aanzienlijk is. 

     Malaria risico gebieden Afrika 2015 © MARA/ARMA 

In sommige gematigde streken is de kans op malaria in de winterperiode minder groot, maar voorkomen is beter dan genezen. Voor malaria is prima medicatie te verkrijgen en deze is, mits op een juiste wijze genomen, zeer effectief.

Voorkomen is beter dan genezen

Naast medicatie is het verstandig om gebruik te maken van een goed antimuggenmiddel met een hoog DEET gehalte van minimaal 30% tot 50%. Smeer onbedekte lichaamsdelen (gezicht, hals, handen en enkels) geregeld in. Draag zoveel mogelijk bedekkende kleding: in ieder geval 's avonds lange mouwen, een lange broek, schoenen en sokken. Weet ook dat muggen verblijven in stuiken en bomen, dus als je ergens op een opener plek kunt zitten is dat aan te raden. Slaap in een muggenvrije kamer (liefst met airco) en onder een geïmpregneerd muskietennet (klamboe).

Goede reisapotheek en Medisch Paspoort

Een goede voorbereiding betekent ook zorgen voor een goed toegeruste reisapotheek voor onderweg. Op internet zijn verschillende sites te vinden waar uitgebreid ingegaan wordt op wat wel en niet handig is om mee te nemen. Ook goed is om van te voren bij de apotheek thuis, het gebruik van medicatie, op papier te laten zetten en een Europees Medisch Paspoort (EMP) aan te schaffen. Op deze manier kun je altijd bewijzen waarvoor de medicatie dient en kun je eenvoudig bij een buitenlandse apotheek aanvullende medicatie krijgen.

Handige sites zijn:    

 

Oostelijk Afrika

Contact

Amazing African Trips

Igor Strawinskystraat 84

1544 MG Zaandijk

Telefoon: +31 6 133 300 70

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.