+31 6 133 300 70

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De klimaten van Afrkia en het weer

Klimaatzones

Afrika is een groot continent en het kent daarom verschillende klimaatzones.  Grofweg kunnen we Afrika opdelen in drie horizontale klimaatzones:

  • In het noordelijke gedeelte zien we een zone van drogere, dorre, zanderige woestijngebieden;
  • In het midden zien we tropisch regenwoud;
  • In het zuiden varieert het klimaat van semi-woestijn, savanne tot mediterraan zeeklimaat.

 

 

 

Hete woestijn rood

Semi droge gebieden oranje

Tropisch klimaat blauw

Semi tropisch en gematigde gebieden groen

 

 

 

 

 

De invloed van een klimaat

Klimaten kennen in werkelijkheid geen duidelijke grenzen en zij gaan geleidelijk over in een andere zone. Daarbij heeft de ligging ten opzichte van de zee of de hoogte van een gebied grote invloed op een klimaat. Dat maakt dat sommige gebieden in bepaalde periodes van het jaar erg koud kunnen zijn of veel last hebben van overvloedige regens of juist droogte. Echter, over het algemeen kennen de gebieden langs de kust een gematigd karakter. Voor het plannen van een vakantie goed om in overweging te houden en om teleurstellingen te voorkomen. Veel regen tijdens je reis zal er beslist voor zorgen dat rijden met de auto lastig wordt, met als gevolg dat je misschien bepaalde bestemmingen niet zult halen. Van de andere kant is zoveel water en welke gevolgen dit heeft op het dagelijkse leven wel weer een hele belevenis. 

Record temperaturen: hoogste temperatuur 57.8   ̊C in Libië, september    

                                          1922

                                          laagste temperatuur -24  ̊C in Marokko, in    

                                          februari 1935

De regens in het midden van Afrika verplaatsen zich door het jaar heen van noord naar zuid. Dat betekent dat in augustus de regenzone zich in de sub-Sahara bevindt en in maart  zich in de zuidelijke delen van centraal Afrika. De regenzone blijft daarmee het gehele jaar op de evenaar, wat verklaart waarom hier zo bovenmatig veel regen valt. De landen langs de rand van deze zone hebben te maken met een natte- en een droge periode. Ook wel het natte seizoen of regentijd en het droge seizoen genoemd. Landen in de andere delen van Afrika kennen een gelijkmatiger seizoen verloop. Kijkende naar de temperatuur dan blijkt dat de temperatuur in centraal Afrika niet zoveel verschil kent gemeten door het jaar heen en tussen dag en nacht. Echter meer naar het noorden of juist naar het zuiden zien we door het jaar heen meer verschil in temperatuur en is er sprake van een koude- en warmer seizoen. Ook de dag- en nachttemperaturen kunnen meer verschillen waarbij juist in de woestijn de grootste verschillen kunnen optreden.

In Afrika kan in de droogste gebieden maximaal 50 mm regen vallen per jaar. In het tropisch regenwoud valt per jaar gemiddeld zo’n 4000 mm. Ter vergelijking in Schotland valt per jaar zo’n 1400 mm per jaar, wat wij voor Europese begrippen toch echt een natte bestemming vinden.

Beste reistijd

Wat is nu de beste reistijd voor een bezoek aan Afrika? Zoals je hierboven kan lezen verschilt dat erg per gebied. Om een goede indruk te krijgen van een bepaald gebied of land verwijzen we naar de verschillende landengidsen of naar internet waar veel specifieke landeninformatie is terug te vinden. Hier vind je ook informatie over het weer en de beste tijd waarin je een bepaald gebied kan bezoeken. Natuurlijk is het ook altijd mogelijk een mail te sturen met de vraag of een bezoek in een bepaalde periode wel zinvol is. Om een beetje een indruk te krijgen hebben we een aantal bestemmingen op een rijtje gezet:

 

Klimaatverandering en El Nino

De laatste paar jaar worden de gevolgen van de klimaatverandering ook in Afrika duidelijk. Daarbij speelt El Nino ook nog eens een rol. Hierdoor vinden verschuivingen plaats in droge en natte perioden, heeft men te kampen met lange droge periodes of valt er opeens juist veel meer regen dan normaal. Zo hebben het zuiden van Zuid-Afrika en delen van Ethiopië last van droogte en zelfs het tropisch regenwoud in Rwanda, waar het doorgaans erg nat is, had te kampen met droogte. Hadden we (natte) sneeuw en lichte vorst in juni en juli in Zuid-Afrika! 

Oostelijk Afrika

Contact

Amazing African Trips

Igor Strawinskystraat 84

1544 MG Zaandijk

Telefoon: +31 6 133 300 70

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.