+31 6 133 300 70

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reisdocumenten, visa, ambassades

Ambassades en consulaten

Nederland heeft een wijdvertakt netwerk over de wereld van diplomatenposten. Dit zijn ambassades en consulaten, vaak gevestigd in de hoofdsteden van de verschillende landen. Het zijn kleine stukjes Nederland waar wij als Nederlandse reizigers terecht kunnen als we in de problemen komen. Echter, niet voor elk type probleem kun je direct aankloppen. Ambassades staan reizigers bij als het gaat om vermissingen, arrestaties, opname in het ziekenhuis en voor de uitgifte van tijdelijke reisdocumenten. Om naar het buitenland te kunnen reizen, heb je officiële reisdocumenten nodig. Denk daar tijdig aan, want het zou spijtig zijn je reis te moeten uitstellen of afzeggen omdat de documenten niet in orde zijn. Elke land hanteert haar eigen regels als het gaat om geldigheid van paspoorten en het wel of niet verplichten van een visum bij binnenkomst. Het is goed dit voor elk land apart te controleren. Amazing African Trips zal in haar reisaanbod duidelijk aangeven welke documenten wanneer nodig zijn, zodat deze op tijd aangevraagd of in orde gemaakt kunnen worden.

Geldige documenten

Voor een aantal landen en regio's volstaat een identiteitskaart. Echter, voor de landen die wij aandoen in onze reizen is een geldig paspoort verplicht en een visum nodig. Voor sommige Afrikaanse landen geldt dat een paspoort alleen geldig is bij binnenkomst als deze nog 6 maanden na terugkomst nog geldig is. Een visum kan worden verstrekt bij binnenkomst door de douane met een simpele stempel in het paspoort en in andere gevallen moet het visum al in een eerder stadium aangevraagd zijn. Dit kan altijd bij de verschillende ambassades of consulaten in Nederland of bij de vele visumbureautjes die alles voor je regelen. Houd er rekening mee dat je dan voor minimaal een week je paspoort kwijt bent en daar hangt ook een prijskaartje aan. Je kunt ook zelf een visum regelen, maar dat betekent dat je twee keer naar de ambassade aan het rijden bent om je paspoort af te geven en weer op te halen. Een kwestie van de kosten naast elkaar leggen en een goede afweging maken. Een andere optie is een visum aan te vragen bij de grotere grensovergangen van het betreffende land. Dat kan kosten besparen, maar zeker geen tijd. Daarbij is het ook niet altijd gegarandeerd dat de nodige documenten voldoende voorradig zijn. Om teleurstellingen te voorkomen raden wij al onze reizigers sterk aan om voor vertrek alle documenten geregeld te hebben.

De laatste paar jaar zijn een aantal landen, zoals Kenia, Uganda en Rwanda, overgestapt op electronische aanvraag van visa. Je kunt snel en eenvoudig je visum via het internet aanvragen.  Betaling doe je met je creditcard en je hebt het visum binnen enkele dagen in je inbox. Wel moet je over het algemeen als nog langs immigratie om het goedgekeurde visum om te zetten in een sticker met stempel en foto in je paspoort.

Inentingsboekje

Naast een paspoort en een visum is het verstandig om ook een inentingsboekje en eventueel een medisch paspoort mee te hebben om misverstanden rond medicatie te voorkomen. Een medisch paspoort is handig wanneer je in het buitenland medicatie nodig hebt. Sommige landen stellen het hebben van het inentingsboekje verplicht. Heb je het niet bij je kan men je zelfs bij de grens verplichten je te laten inenten, met name tegen gele koorts.

Internationaal rijbewijs

Hoewel over het algemeen niet verplicht, kan het een goed idee zijn een internationaal rijbewijs mee te nemen. Een internationaal rijbewijs kun je aanvragen bij de ANWB (bij de ANWB winkels kun je het direct meenemen) en is een jaar geldig.

Geboortebewijs

Nieuw naast alle hierboven beschreven documenten is de verplichtstelling wanneer je met minderjarige kinderen reist, om de officiële geboorteakte(n) van de kinderen mee te hebben. Officieel is deze regel ingevoerd door Zuid Afrika, maar onze ervaring is dat het ook handig is bij andere grensovergangen. Net als het paspoort is dit eenvoudig te verkrijgen (digitaal) bij de gemeente waar de kinderen geboren zijn. In de reisbescheiden zal Amazing African Trips ervoor zorgen dat voor alle  in de reis voorkomende landen de juiste adresgegevens worden vermeld van de aanwezige ambassades en consulaten. Ook geven we aan welke voorwaarden er gelden voor identiteitsbewijzen en visa en eventueel andere documenten. Mochten er vragen zijn vooraf of zich problemen voortdoen tijdens de reis, is het altijd mogelijk om via Amazing African Trips actie te ondernemen en waar nodig contact op te nemen met de ambassade.

Oostelijk Afrika

Contact

Amazing African Trips

Igor Strawinskystraat 84

1544 MG Zaandijk

Telefoon: +31 6 133 300 70

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.