+31 6 133 300 70

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reizen in Afrika, is dat wel veilig?

Het gemak van de vanzelfsprekendheid

Vanuit Europa zijn we gewend dat veel (openbare) zaken goed georganiseerd zijn en zonder al te veel problemen gebruikt kunnen worden. We leven met een soort van vanzelfsprekendheid en daar is ook niks mis mee. Echter, we beginnen al te mopperen als we even moeten wachten of als het even niet lukt.

Hoe anders kan het soms toegaan in Afrika. Sommige zaken zijn nou eenmaal niet direct vanzelfsprekend of als ze wel aanwezig zijn, niet altijd in goede staat. Van de andere kant hebben wij ook meegemaakt dat zaken juist veel beter geregeld zijn dan wij thuis gewend zijn. Telefonie en internet zijn soms pas later aangelegd en voldoen daarmee gelijk aan de nieuwste normen. We hebben ons heus in positieve zin verbaasd over het goede bereik in afgelegen gebieden en de beschikking over glasvezel.

Afrika is niet reizen in kilometers maar in tijd, letterlijk tijdreizen!

Reizen in Afrika betekent vaak lange afstanden afleggen. Afrika is nou eenmaal een groot continent. Veel kilometers zullen met de auto gereden worden en dat, over wegen die afhankelijk van de seizoenen, soms heel goed zijn en soms eigenlijk niet te doen zijn. Daar krijgt elke Afrikareiziger vroeger of later een keer mee te maken. Om teleurstellingen te voorkomen is het daarom slimmer om niet in kilometers te rekenen, maar in tijd. Lokaal is men vaak heel goed op de hoogte van de situatie en kan men je prima vertellen hoe lang een reis gaat duren en wat je kan verwachten. We hebben het dan nog niet eens gehad over wat als de auto het begeeft. De ANWB staat niet direct om de hoek, maar onze ervaring is dat er in elke voorbijganger wel een Wegenwachter schuilt en dat de hulp vaak heel doeltreffend is en altijd meer dan hartverwarmend.

Reizen, de kunst van het improviseren

Een geboekte reis volgt vaak een van te voren vastgelegd programma. Je voelt hem al aankomen, er is altijd wel iets wat een aanslag pleegt op de continuïteit van het programma. Heel veel regen, autopech, of de darmen hebben het even zwaar, het zijn allemaal zaken waar je wel rekening mee moet houden. Reizen is dan ook vaak wat improviseren. We hebben geleerd dat Afrika een continent is waar meesters in improvisatie leven. Lukt het niet rechtsom, dan zal het vast wel linksom een keer lukken, ook al kost dat wat extra tijd. Het is leerzaam voor ons Europeanen om te zien hoe in een voor ons bijna uitzichtloze situatie er toch weer een oplossing wordt gevonden. Het heeft ons al heel veel fantastische verhalen opgeleverd en misschien zijn dit achteraf gezien wel de meest intense en avontuurlijkste reisherinneringen.

Avontuur is geen gevaar

We zeggen zo mooi dat reizen avontuur is, maar wanneer avontuur overgaat in gevaar dan is reizen opeens niet zo leuk meer. Veiligheid is in twee opzichten in Afrika een belangrijk onderwerp. Ten eerste, daar waar mensen samenkomen gaan dingen soms goed fout. Daar is Afrika, net als veel andere gebieden in de wereld, geen uitzondering op. Ten tweede is Afrika een gebied met wilde natuur. Dat betekent enerzijds dat er veel wilde beesten rondlopen die een gevaar kunnen zijn voor de mens en anderzijds is de natuur in Afrika nog echt natuur. Soms heel droog en soms heel nat met alle gevolgen van dien.

Alles voor de veiligheid

Het hebben van veiligheid is hoofdzakelijk goed weten wat je wel en niet kan of moet doen. In Afrika is dat van groot belang, omdat de marges waar je nog wel met de schrik vrij komt niet zo groot zijn. Wij hebben geleerd ons altijd eerst goed in te lezen en te luisteren naar de lokale informatie. Daar waar we toch twijfelden, een ander besluit genomen. We hebben gemerkt dat, naarmate je meer reist, je uiteindelijk steeds meer ervaring krijgt om situaties in te schatten. Echter, avontuur is je steeds weer op nieuw terrein begeven. Een goede optie is dan om aan te haken bij hen die daar meer ervaring in hebben. We hebben daarom verschillende vormen van begeleiding in ons reisaanbod aangebracht, zodat je altijd voldoende reiservaring om je heen kan verzamelen. Bijkomend effect is dat die begeleiding je mee neemt naar plekken die je zelf niet direct had gevonden.

Oostelijk Afrika

Contact

Amazing African Trips

Igor Strawinskystraat 84

1544 MG Zaandijk

Telefoon: +31 6 133 300 70

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.