+31 6 133 300 70

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wilde dieren

Op safari

Voor veel mensen zal een reis naar Afrika betekenen op safari gaan. In vrijwel alle reizen naar Afrika staat er een bezoek gepland aan een van de vele nationale parken die Afrika rijk is. Elk park heeft zo haar eigen specifieke kenmerken wat weer bepalend is voor welke dieren je daar zult aantreffen. In sommige landen, zoals bijvoorbeeld Zuid Afrika, zijn parken vaststelde gebieden met een hek eromheen waarbinnen de dieren leven. In veel andere landen in Afrika zijn nationale parken vastgestelde gebieden zonder hek, waarbinnen de beesten een status van bescherming genieten.

Soorten wildparken

Parken die gebruik maken van een omheining kunnen ervoor kiezen om bijvoorbeeld  geen grote roofdieren op te nemen. In dit soort parken is het prima mogelijk om te wandelen, te fietsen of te kamperen tussen de bokkies, giraffen en ander, niet direct voor de mens gevaarlijke dieren. Ander parken kiezen er juist voor om de 'big five' binnen de hekken te hebben en hanteren dan ook strikte regels voor bezoekers. Je mag dan niet uit de auto en de accommodaties zijn apart omheind, zodat je daar vrij kunt rondlopen.

Voor de duidelijkheid, parken in Afrika hebben de grootte van Nederlandse provincies of zoals Kruger Park dat bijna de helft van Nederland beslaat. Grote gebieden waar beesten redelijk de ruimte hebben om te leven en waar je veelal dagen kan rondrijden van slaapplek naar slaapplek. Van waterplaats naar waterplaats.

Met een gerust hart rondlopen

Op safari gaan wordt een ander verhaal als nergens meer hekken staan. Concreet betekent dat daar waar jij loopt ook een leeuw zou kunnen lopen. In de praktijk valt dat gelukkig nogal mee. Dieren zijn over het algemeen niet zo geïnteresseerd in mensen. Die maken veel teveel lawaai, hebben stinkende auto’s en zijn veel te druk. De meeste dieren zullen zich uit de voeten maken. Je zult dus ook zien dat rond dorpen en steden er zich vrijwel geen wilde dieren ophouden en je daar met een gerust hart kunt rondlopen. Ga je echter de binnenlanden in en weg van de drukte van mensen, dan wordt het een ander verhaal, zeker als je in de buurt komt van water. En zeker als het donker is. 

Voor het donker op je bestemming zijn

Je zult je dan dus constant bewust moeten zijn van de mogelijke aanwezigheid van wild. Van de andere kant de meeste gevaarlijke beesten worden pas aan het einde van de dag weer actief en slapen overdag. Dat betekent dat als je kampeert je er voor moet zorgen dat je kamp staat voordat het donker wordt en je, wanneer nodig je kunt terugtrekken in je tent of auto. Maak je gebruik van een lodge moet je zorgen dat je voor het donker bent gearriveerd. 's Nachts kun je dan genieten van alle geluiden om je heen en proberen te ontcijferen wat je hoort.

Ga goed voorbereid op reis

Om te voorkomen dat je toch in de problemen komt moet je erg bewust omgaan met het opbergen van je eten. Stop dit in goed afsluitbare boxen en laat deze in de auto. Op internet staan verschillende filmpjes waar het flink misgaat als beesten eenmaal doorhebben dat er wat te halen valt in je tent. Het zal ook niet de eerste keer zijn dat stoelen ergens verderop terug te vinden zijn, omdat je met je barbecuehanden aan de zitting hebt gezeten en dat dat voor hyena’s wel erg lekker ruikt. Kortom, neem je tijd, plan goed en ben je bewust van wat de gevaren kunnen zijn. We hebben onze eerste vakantie dan ook samen opgetrokken met mensen die goed op de  hoogte waren wat wel en niet verstandig is. Mocht je twijfelen of je zelf voldoende toegerust bent, dan is het goed om een reis met een gids te overwegen. Bij Amazing African Trips is het ook mogelijk te reizen waarbij je delen wel en delen niet met een gids kunt afleggen. Daarmee heb je wel het gevoel dat je zelf op vakantie bent, maar heb je op de momenten dat het nodig is het gemak en de veiligheid van een gids.

Op gamedrive vroeg of juist later op de dag

Op safari gaan en een gamedrive maken, is hopen dat je zoveel mogelijk beesten kunt spotten. De meeste kans is aan het begin of aan het einde van de dag, ofschoon we ook mooie ontmoetingen op klaar lichte dag hebben meegemaakt. Op safari gaan kan op verschillende manieren van lopen tot varen, vliegen of gewoon met de auto. Zorg dat je tijdens de tocht ’s morgens en ’s avonds goed voorbereid bent op de kou en neem iets te drinken en te eten mee. Misschien dat de gids hier wel in voorziet. Ben ook in het bezit van voldoende opgeladen accu’s voor alle fotoapparatuur, want juist die ene keer was dat unieke moment.

Spotten moet je leren

Elke keer als je op safari gaat is het weer afwachten wat je tegen gaat komen. Elke keer vinden we het weer spannend wat we te zien krijgen en om eerlijk te zijn verveelt het nooit. Het kan dus ook heel goed dat je niet direct iets spot. Spotten is ook iets wat je moet leren. Je zult merken dat als je er lol in hebt je er snel steeds handiger in wordt. Het succes zit hem in weten waar je naar moet zoeken.

Soms is het mogelijk, zoals in de parken van Uganda, voor weinig geld een lokale gids te huren voor alleen je game-drive. De gids is getraind in het vinden van de dieren en weet precies waar je moet zoeken. Daarnaast staat hij meestal in contact met andere gidsen, zodat de kans nog groter wordt dat je de dieren gaat zien die op je lijstje staan.

De kunst van het stilstaan

Rijdend dieren spotten is best lastig. Probeer maar eens bokkies te spotten die achter een struik staat. Soms is het beter om een tijdje stil te staan en af te wachten wat komen gaat. Dieren raken meer op hun gemak en je ziet veel meer details als je de tijd hebt om de omgeving af te turen. We hebben zo een keer stil gestaan langs een rivier waarbij de nijlpaarden en de buffels direct te spotten waren, maar de schildpadjes, die zagen we pas na 10 minuten.

Sporen zoeken

Als je geen wilde beesten ziet, wil dat nog niet betekenen dat ze er ook niet zijn. Iedereen die zich door de natuur begeeft laat sporen na. Hoorbaar of zichtbaar. Het is erg leuk om naar deze sporen op zoek te gaan. Er zijn veel boeken waarin dit allemaal op te zoeken is en er zijn zelfs cd’s met uitleg over dierengeluiden. 's Morgens een rondje door het kamp om te kijken wat er die nacht allemaal voorbij gelopen is, is erg leuk en leerzaam om te doen. Het zal je verbazen welke sporen je allemaal tegenkomt en misschien ben je wel blij dat je daar geen weet van had of vind je het juist wel erg jammer dat je daar niet bij was. Het blijft fascinerend om zo dicht in de buurt van dieren te kunnen komen en vakantie te houden in hun wereld, maar je zult je altijd goed moeten realiseren dat het wilde dieren betreft met een eigen wil en instinct. Het hoeft geen belemmering te zijn als je niet genoeg ervaring hebt, maar zorg dan wel dat je samen met een gids dit avontuur aangaat. Het is toch ook mooi om thuis je vrienden al je avonturen te kunnen vertellen.

 

Oostelijk Afrika

Contact

Amazing African Trips

Igor Strawinskystraat 84

1544 MG Zaandijk

Telefoon: +31 6 133 300 70

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.