+31 6 133 300 70

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ethiopie, land of origins

Voor de meeste reizigers is Ethopië niet de eerste bestemming in Afrika die in je op zal komen. Het land bij ons in het westen staat vooral bekend om honger en dorst, maar dit beeld is niet helemaal juist. Hoewel het hele land regelmatig heeft te kampen met een tekort aan water, concentreert het grote droogteprobleem zich vooral tot het oosten en noord-oosten. De rest van het land heeft veel te bieden voor de avontuurlijke reiziger, bijvoorbeeld voor reizigers die de big-five al hebben gezien of geïnteresseerd zijn in cultuur en geschiedenis. Ook vogelaars en fotografen kunnen zich in dit land helemaal uitleven! 

Ethiopië wordt ook "Land of origins" genoemd. Het land wordt gezien als het land waar de mens is ontstaan. Hier werden de oudste resten van onze voorvaderen gevonden (breng vooral een bezoek aan het nationale museum in Addis Abeba). Daarnaast is dit het land waar Arabica koffie is ontstaan en het drinken van koffie is uitgevonden. Hier drink je echt de lekkerste koffie! Verder ontspringt hier de Blauwe Nijl en ligt hier volgens de orthodox christenen de Ark des Verbonds met de tien geboden veilig opgeslagen in een kapel in Axum. Dit alles maakt dat Ethiopië anders is dan alle andere landen in Oost-Afrika. Naar dit land ga je niet voor de big five, hoewel er wel wilde dieren in dit land te vinden zijn. Naar dit land ga je voor cultuur, geschiedenis en de buitengewoon mooie landschappen.

Ethiopië is een groot land. Om een beeld te geven: het is ruim 26 maal zo groot als Nederland en telt ongeveer 100 miljoen inwoners. Na Nigeria is Ethiopië het tweede land in Afrika wat betreft het aantal inwoners. De wegen zijn over het algemeen redelijk te noemen, maar de afstanden zijn groot. Het kan een goed idee zijn om enkele binnenlandse vluchten in je reis op te nemen.

Het is geen land voor self-drive reizen. Hoewel zoals eerder gezegd de wegen redelijk goed zijn, is het rijden in dit land een vak apart. Overal zie je wandelende mensen, geiten, koeien, honden en schapen op de weg en soms zelfs kamelen. Het ontbreekt aan goede kaarten, navigatiesystemen en goede bewegwijzering. Daarom huur je altijd een auto met chauffeur, die dan ook goed de weg weet en je van alles kan vertellen over dit prachtige land.

Je reis in Ethiopië zal vrijwel altijd beginnen in de hoofdstad Addis Abeba, gelegen in het midden van het land. Deze stad loont zeker de moeite om een aantal dagen aan het begin of het einde van je reis te verblijven. Er is veel te zien in deze stad. De stad is druk en groot, maar het verkeer is iets minder chaotisch dan andere steden in Oost-Afrika, zoals Nairobi en Kampala.

 

Het noorden

Het noorden kenmerkt zich vooral om prachtige landschappen en de geschiedenis van de orthodox christelijke kerk. Je kunt hier mooie kerken bezoeken, waarvan er een aantal zijn uitgehakt in de rotsen. Lalibela is de bekendste toeristische trekpleister op dit gebied, waarbij gelijk gezegd moet worden dat dit land nog niet wordt overlopen door toeristen.

De Blauwe Nijl ontspringt in Lake Tana bij Bahir Dar. In Lake Tana ligt een groot aantal eilanden waarop zich verschillende kloosters bevinden.Verder vind je vlakbij Bahir Dar de beroemde waterval in de Nijl. Meer naar het noorden ligt Gondar, dat ook niet mag ontbreken in je reis door het noorden van het land. Hier vind je vele kastelen van voormalig koningen van Ethiopië en is de belangrijkste plaats voor de viering van het Timkat festival ieder jaar op 19 januari. Tijdens dit festival wordt de doping van Jezus gevierd en dit is in Ethiopië een belangrijker feest dan kerstmis.

Nog meer naar het noorden ligt Axum. Ook deze stad is met zijn rijke geschiedenis de moeite van een bezoek waard.

Ten noorden van Gondar liggen de Simien Mountains. Met meer dan een dozijn pieken boven de 4000 meter is de Ras Dejen die 4533 meter de hoogste berg en is daarmee de vijfde in hoogte van Afrika. De grootste attractie van dit gebergte is wel het adembenemende uitzicht dat je bijna constant hebt als je deze bergen bezoekt. Daarnaast vind je hier de fotogenieke Gelada Baboon, een overwegend gras etende langharige apensoort die alleen in dit gebergte voorkomt. Je kunt het Simien Mountains National Park een dag bezoeken en een niet al te zware wandeling van een paar uur maken, maar je kunt ook kiezen voor een meerdaagse trekking en zelfs de hoogste toppen van dit gebergte beklimmen.

Nog meer naar het noorden ligt Axum. Ook deze stad is met zijn rijke geschiedenis de moeite van een bezoek waard.

Een stuk ten oosten van Bahir Dar en Gondar ligt Lalibela op een hoogte van ruim 2600 meter in een ruig berglandschap. Dit is de belangrijkste toeristische trekpleister van het land. Hier vind je namelijk de beroemde uit de rotsen gehakte kerken en kapellen, waarvan de St. George de bekendste is. Al deze kerken, die ook op de lijst van werelderfgoed staan, bevinden zich op loopafstand van elkaar. Iedere kerk is uniek van vorm. Je kunt hier rustig een paar dagen vertoeven.

Ook ten noorden van Lalibela bevindt zich een aantal uit de rotsen gehakte kerken en kloosters, die een bezoek waard zijn. Het landschap is adembenemend mooi.

In het hete en droge noordoosten, niet ver van de grens van Eritrea, ligt de Danakil Depression. Hoewel een heel groot deel van Ethiopië zich op grote hoogte boven zeeniveau bevind (Addis Abeba ligt op ruim 2300 meter boven zeeniveau), vind je hier één van de laagst liggende gebieden op onze aardbol. Het laagst gelegen punt ligt op 116 meter beneden zeeniveau. Daarmee is deze plek ook officieel de heetste plek op aarde, maar toch is dit gebied meer dan een bezoek waard. Je vindt hier lava-meren met spetterende rode lava, kraters, met zwavel aangekoekte heet water bronnen en oogverblindende zoutvlakten.

Het zuiden

Reis je vanuit Addis Ababa naar het zuiden, dan merk je dat dit deel van het land erg verschilt van het noorden. Het is hier minder droog en veel groener. Hier ligt ook een aantal meren zoals die door de hele Riftvallei van noord tot zuid te vinden zijn. Het zuiden van het land staat vooral bekend om de cultuur. Ethiopië herbergt ruim 80 etnische groepen, waarvan zich een groot aantal in het zuiden van het land leven. In het zuiden van het land vind je ruim 50 stammen, waarvan de Dorzi, Hamer, Konso, Bena en de Mursi in de Omo Vallei bekende namen zijn, allemaal met hun eigen cultuur en gewoonten. Vooral de Mursi stam is bekend vanwege het dragen van schotellippen door de vrouwen. Veel stammen kun je bezoeken. Men leeft nog steeds volgens oude tradities, bij een bezoek aan deze stammen heb je het gevoel dat je ver terug in de tijd reist.

Met een beetje geluk kun je een bull-jumping ceremonie bijwonen bij de Bena's of de Hamer stam. Hierbij moeten jonge mannen over de ruggen van een rij stieren rennen, om te bewijzen dat ze man zijn, waarna ze mogen trouwen. De ceremonie gaat te paar met veel dans en verschillende rituelen die voor ons westerlingen maar moeilijk te begrijpen zijn. 

Het oosten

In het oosten ligt nog de stad Harar. Deze kleurrijke ommuurde stad is het centrum van de oude islamitische cultuur in Ethiopië. Na Mecca, Medina en Jerusalem is dit een belangrijke heilige stad in de islamitische cultuur en ook een bezoek meer dan waard. 

De rest van het land

In deze korte inleiding hebben we nog lang niet alles genoemd. Zo ligt in het oosten nog de stad Harar. Deze kleurrijke ommuurde stad is het centrum van de oude islamitische cultuur in Ethiopie. Na Mecca, Medina en Jerusalem is dit een belangrijke heilige stad in de islamitische cultuur en ook een bezoek meer dan waard. Verder moeten we nog Bale Moutains National Park vernoemen, waar je de kans hebt de Ethiopische wolf te zien. Wil je nog veel meer lezen, dan raden we de Ethiopia Bradt guide aan. 

Beste reistijd en klimaat

In tegenstelling van wat veel mensen denken is het in Ethiopië niet overal heel erg warm. Een groot deel van het land ligt ruim 2000 meter boven zeeniveau, waardoor het hier niet echt heel warm wordt. Het noordoosten en het oosten zijn warm en ook de Omo vallei in het zuiden ligt laag, waardoor het hier redelijk warm wordt. In een groot deel van het land komt de maximum temperatuur niet boven de 27 graden en in de regentijd kan het ook behoorlijk regenen.

Van juni t/m augustus is het regentijd, wat het reizen minder aantrekkelijk maakt. Sommige gebieden in het zuiden zijn dan zelfs niet bereikbaar. In september regent het minder en is het land over het algemeen erg groen. De beste reistijd ligt tussen oktober t/m januari. In januari vindt het Timkat festival plaats en is daarom hoogseizoen, maar erg interessant. De Europese winter is de beste tijd om vogels te zien.

Je reis naar Ethiopie

Zoals eerder beschreven is Ethiopië geen land voor self-drive reizen. Hier reis je altijd met een driver/gids, waarbij je bijna overal ook nog gebruik maakt van een lokale gids en soms, bijvoorbeeld in de Simien Mountains een bewapende scout voor de veiligheid. Lokale gidsen spreken over het algemeen goed Engels en weten alle details over de locatie die je bezoekt, wat je reis een extra dimensie zal geven. 

Al onze reizen naar dit prachtige land zijn maatwerkreizen. Wil je vooral veel geschiedenis of wil je juist een combinatie van geschiedenis en trekking in de Simien Mountains, wil je vooral cultuur in het zuiden van het land of en combinatie van dit alles in een reis van drie of vier weken. LiveToSeeAfrica kan je helpen je droomreis naar dit indrukwekkende land te organiseren. We bespreken je wensen en stellen de reis voor je samen.

Neem contact met ons op voor een reisadvies op maat door dit fascinerende en kleurrijke land. 

Oostelijk Afrika

Contact

Amazing African Trips

Igor Strawinskystraat 84

1544 MG Zaandijk

Telefoon: +31 6 133 300 70

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.